kontakt@conciergezdrowia.pl

+48 793 913 703

Wiosna, to pora na dietę pełną świeżych warzyw i owoców.

Wiosna to znakomita pora, by zadbać o swoje zdrowie. Piękna pogoda
skłania nas do aktywności na świeżym powietrzu, a organizm sam
nabiera ochoty na lżejsze i mniej tłuste dania, w których dominują
warzywa i owoce. Już te zmiany wpływają korzystnie na nasze zdrowie
i samopoczucie, jeśli jednak chcemy poczuć prawdziwe wiosenne
odrodzenie, zastosujmy dietę oczyszczającą, dzięki której pozbędziemy
się toksyn i innych szkodliwych substancji, które zalegają w naszym
organizmie.

Dieta oczyszczająca przynosi rewelacyjne skutki, przede wszystkim
dodaje energii i daje uczucie lekkości. Niestety nie dla wszystkich jest
bezpieczna i polecana. Osoby ze schorzeniami układu pokarmowego
i cierpiące na choroby przewlekłe, a także kobiety w ciąży, dzieci,
młodzież i seniorzy powinni skonsultować ją wcześniej z lekarzem.
Także osoby zdrowe nie powinny przesadzać z detoksykacją.
Oczyszczanie organizmu nie powinno trwać dłużej niż dwa tygodnie.
Podstawową diety oczyszczającej są produkty bogate w błonnik.
Dlatego też przede wszystkim jedzmy warzywa. Najlepsze będą surówki
i sałatki ze świeżych jarzyn, ale znakomicie działają również koktajle,
smooth-ie czy zupy.
Jakie warzywa powinniśmy jeść?

Znakomicie oczyszcza kapusta. Nie dość, że jest ona smaczna, zdrowa
i ma w sobie mnóstwo witaminy C, to w dodatku pomoże wypłukać
toksyny i skutecznie walczy z tłuszczem. Buraki, a szczególnie sok
z tych jarzyn, także może być podstawą silnie detoksykującej diety.
Pijmy przez tydzień sok z buraków dwa, trzy razy dziennie, a od razu
zobaczymy efekty. Podobnie działa sok z selera (dla poprawy smaku
warto zakwasić go cytryną). Surówka z marchewki i selera to kolejne
danie, znakomicie działające na nasz organizm.
Nigdy nie uzyskamy efektów, jeśli nie będziemy pili wody. Codziennie
musimy wypijać przynajmniej dwa litry czystej wody. Woda rozpuszcza
toksyny i pozwala je szybciej usunąć. Możemy też sięgać po herbatę,
najlepiej zieloną lub czerwoną, oczywiście bez cukru. Herbatki ziołowe:
z kopru włoskiego, mięty, pokrzywy czy rumianku także przyspieszają
proces oczyszczania organizmu. Kluczem do sukcesu jest też
rozpoczynanie dnia od jednej szklanki ciepłej wody z cytryną lub octem
jabłkowym.

Kiszonki warto jeść codziennie. Kiszona kapusta, ogórki, pomidory czy
marchewka są doskonałym źródłem bakterii fermentacyjnych i
znakomicie wpływają na florę jelitową. Bakterie pomagają usuwać z
organizmu niepożądane substancje. Kiszonki najlepiej jeść na surowo,
ale po obróbce cieplnej zachowują większość swoich właściwości,
więc także zupy na bazie kiszonej kapusty i ogórków mogą być ważnym
elementem oczyszczającej diety.
Siemię lniane, bogate w kwasy omega-3 oraz witaminy i składniki
mineralne to kolejny, niezbędny składnik detoksykacji. Nasiona lnu
korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego, a kleik
przygotowany na ich bazie przynosi ulgę przy dolegliwościach
żołądkowo-jelitowych.

Podczas stosowania diety musimy zrezygnować z takich produktów jak
cukier, żywność przetworzoną, wędliny, a chude mięso przygotuj tylko 2
razy w tygodniu, żółte sery, napoje gazowane i używki, w tym przede
wszystkim alkohol. Musimy również ograniczyć spożywanie tłuszczów (
nie smażymy)i soli.
Po dwóch tygodniach takiej diety łatwiej Ci będzie wprowadzić zdrową
i zbilansowaną dietę już na cały rok.

Efekty detoksu to:

  • promienna cera (mniejszy cellulit)
  • płaski brzuch
  • tryskająca energia
  • uśmiech non stop
Izabela Trela – Dietetyk Kliniczny